Ignasi Labastida: "Una llicència CC no és una barra lliure com alguns creuen"

El responsable de Creative Commons a Catalunya i a l'Estat Espanyol ofereix a Arenys de Mar la conferència 'Cultura Lliure; Coneixement Compartit'

Ignasi Labastida
Ignasi Labastida
Arenys de Mar / 4-10-07 4:30 / Isabel Artero

Ignasi Labastida és Doctor en Física per la Universitat de Barcelona. Treballa en el Programa de Millora i Innovació Docent de la Universidad de Barcelona. Desde l'any 2003 lidera el projecte de Creative Commons a Catalunya i a Espanya.

Les llicències Creative Commons neixen a Estats Units amb la voluntat d'aconseguir l'equilibri entre els drets d'autor i la llibertat d'accès i ús de la cultura. Ignasi Labastida explica que des de la Universitat de Barcelona es van acollir a aquestes llicències perquè buscàven un sistema per difondre els materials docents respectant els drets dels professors. Les llicències Crative Commons permeten a l'autor decidir com divulgar la seva obra reservant-se només alguns drets.

Abans de la seva conferència a Arenys de Mar comparteix amb nosaltres algunes opinions entorn el projecte Creative Commons.

Quina ha estat l'evolució del projecte Creative Commons en aquests anys de vida?

De fet el projecte de les llicències farà el seu cinquè aniversari el proper desembre. A nivell estatal, el passat 1 d'octubre vàrem celebrar-ne el 3er aniversari de les llicències. El projecte ha anat evolucionant de manera paral·lela a les necessitats que han aparegut. En un primer moment les llicències estaven enfocades per als EUA però ara, amb la darrera versió (3.0) s'ha volgut internacionalitzar definitivament oferint una versió genuïnament genèrica i tenir en compte aspectes com els drets morals del sistema de propietat intel·lectual de la majoria de jurisdiccions europees. Pel que fa a l'adopció d'aquest sistema hem pogut veure com al principi eren individus els que optaven per escollir una de les llicències mentre que ara hi ha moltes institucions i administracions públiques que utilitzen o estan estudiant l'ús de les llicències

La proliferació d'eines tant utilitzades com els blocs o plataformes com YouTube donen més sentit a les llicències CC?

Hem de tenir en compte que la llei de propietat intel·lectual o els drets d'autor ens afecten a tots perquè en el moment actual tots som autors. És clar que la majoria d'aquests nous autors estan més interessats a arribar a tothom sense intenció de posar barreres i facilitant l'intercanvi de continguts. Per a tots aquests creadors les llicències CC és l'eina adient per marcar el que volen oferir i com ho volen oferir. Cal recordar que no dir res significa "tot reservat. Has de demanar permís". Una llicència CC t'ofereix un ventall de permisos a priori, encara que cal respectar les condicions establertes per l'autor. Una llicència CC no és una barra lliure, com alguns creuen.

Arenys.org, que utilitza les CC a arenys.cat i arenyautes.cat, l'any passat ja va fer l'acte de difusió 'Música Lliure', que uns mesos més tard va ser protagonista d'una entrevista al web principal de CC. El futur cultural passa per projectes com 'Música Lliure'?

EL projecte música lliure ens va ensenyar com podem fer servir els mitjans de difusió actuals per arribar a un públic més gran. Les obres d'aquest recopilatori han sonat a Polònia o s'han mesclat al Brasil. Crec que per una cultura com la catalana aquest mitjà de difusió és una gran oportunitat de donar a conèixer el que fem aquí. Aventurar el futur sempre és difícil però segur que la difusió de la cultura canviarà i es trencaran algunes de les barreres mentals, tecnològiques i legals que impedeixen un funcionament normal i racional de la divulgació.

Quin és el camí que han de seguir les administracions i com valores el pas que ha fet l'Ajuntament d'Arenys de Mar utilitzant aquestes llicències en algunes de les seves publicacions?

Les administracions haurien de treballar en paral·lel en dues direccions. Per una banda difondre lliurement el coneixement que generen per tal que el ciutadà pugui accedir-hi i utilitzar-lo. El que no té sentit és que la ciutadania pagui dues vegades una per crear el coneixement i l'altre per accedir-hi. Aquest coneixement ha de ser públic i de lliure accés. I per altra banda, les administracions haurien de treballar per millorar les lleis, en aquest cas la de propietat intel·lectual, per facilitar l'accés i ampliar les excepcions als drets d'autor en molts casos que ara per ara no estan previstos.

Poden ajudar aquests posicionaments d'administracions a canviar
posicionaments públics com el del Ministeri de Cultura recolzant el paper d'SGAE?

Crec que el ministeri que recolza més les entitats de gestió és el de cultura amb campanyes com la de la pirateria que com a ciutadà m'ofenen profundament per la demagògia utilitzada i per fer-me sentir ximple o estúpid. El ministeri hauria de ser més curós en la seva actuació i afavorir la difusió de la cultura per tots els mitjans. L'opció de moltes administracions per la difusió lliure així com la reflexió sobre l'accés públic d'allò públic que s'està fent a la Unió Europea, per exemple, espero que provoqui un canvi en el ministeri.

Podeu conèixer més detalls del projecte Creative Commons a la conferència 'Cultura Lliure; Coneixement Compartit' que es fa el dijous 6 d'octubre a les 7 de la tarda a la Sala Noble del Calisay. En l'acte intervindrà també Isabel Roig, regidora de cultura de l'Ajuntament d'Arenys de Mar. Roig presentarà les publicacions municipals que s'han acollit a aquestes llicències. L'acte està organitzat per Arenys.Org amb el suport de la Regidoria per la Societat de la Informació.