David Estrada

Entrevista publicada a la revista de l'IES Els Tres Turons arran de la publicació del seu llibre Can Bitxos (curs 2001/2)

Arenys de Mar / 28-6-07 16:56 / alex

David Estrada és professor d'anglès del nostre institut, ha publicat un nou llibre, el qual ha titulat Can Bitxos. Hem cregut convenient fer-li una entrevista sobre el contingut d'aquesta nova novel·la i algunes coses més…

Sobre que tracta el seu llibre Can Bitxos?
Aquesta novel·la és un joc de tècniques narratives, ja que fa servir des de escenes de teatre, a tècniques periodístiques o tècniques d'anuncis publicitaris. També hi ha un narrador que és protagonitzat per Déu i va narrant els fets que van succeint… L'argument el podria definir com insignificant, però al mateix temps sorprèn molt al lector.
Can Bitxos és un hostal de mala mort on van a parar els que han fracassat a la vida i ja no tenen rés a fer. El personatge, és una d'aquestes persones, no te rés i als 65 anys se n'adona que s'ha d'espavilar. Al final, està tant content que encarrega que li facin un biografia. Al llarg del llibre el biògraf i el biografat es barallen i mantenen diferents opinions.

És una continuació d'alguns dels teus llibres?
No. Es una novel·la independent, però segueix l'estil de Grumf! Normalment faig servir un sarcasme càustic, però aquest llibre ha sigut una excepció, perquè vaig fer que els personatges els hi passessin coses bones, i vaig posar un final feliç, que va ser el que més em va costar.

A qui està dedicat?
Hi ha una petita inscripció però deixo que tothom la pugui interpretar com vulgui.

Perquè aquest afany d'escriure llibres?
Per mi és un plaer, és la il·lusió de crear coses. També, m'agrada escriure perquè parlo poc i malament. Quan escric em surten les paraules molt fàcilment i puc escriure fins a quatre nivells diferents de sarcasme. Afortunadament a aquest institut, hi ha una sèrie de persones amb les que puc parlar tranquil·lament i cada vegada que ho faig puc muntar una festa, estic esperant que arribi l'hora de pati, per parlar, o més ben dit escoltar com parlen, sempre porto uns petits papers a la butxaca i em vaig apuntant tot el que crec interessant que les persones diuen en determinats moments.

D'on treus l'inspiració?
Mmm… del whisky Jack Daniels, perquè per exemple, tens una intuïció d'una bona historia però quan et vols posar a escriure-la, no saps explicar-la, et talles, i no saps per on començar, et prens un Jack Daniels i ja pots començar a guixar papers i papers, que les paraules surten amb una gran fluïdesa. Una o dos setmanes després quan el teu cap està ben posat i amb les idees clares, corregeixes totes les pàgines de gran creativitat que has fet.

I dels alumnes?
Als alumnes els hi xuclo l'energia. Em donen forces.

Quants llibres has publicat?
Quatre. Per fer aquest em vaig passar 3 anys i mig, i per poder publicar-lo uns altres tres anys.

Surts tu o el teu entorn reflexat als teus llibres?
No, mai em poso com a exemple a les meves obres. Això si, a aquest llibre, surt la meva gossa, que sempre està fent la punyeta. … Les meves obres estan escrites en un to irònic però absolutament seriós. El lector ha de saber interpretar lo que està escrit. A vegades, la persona més irònica i sarcàstica és la més intel·ligent.

Actualment estàs treballant en una altra obra?
No!!! No tinc temps, últimament tinc molta feina. Però mai paro d'estar permanentment escoltant el que diu la gent. El llibre està ple de frases que he sentit i que m'han dit.

T'agradaria recalcar alguna cosa que no hagis dit?
Si, aviat faré una presentació de la novel·la, serà abans de Nadal i m'agradaria que els alumnes, que normalment li tenen por a aquestes coses, anessin i veiessin una mica de que va. Un ex-alumne de l'institut, Kai Puig, farà lectures d la novel·la, ja ha fet bastants i te experiència. La vida de un llibre es molt curta, només dura 15 dies en una llibreria i si ningú el compra el treuen ràpidament. Per això, tantes presentacions, perquè la gent sàpiga l'argument, els hi interessi, i així allargar una mica més la vida del llibre.

I per saber més coses del nostre professor i escriptor li hem fet unes quantes preguntes.

- Blanc o negre? Negre
- Pla o rugós? Rugós
- Dia o nit? Dia
- Fosc o clar? Fosc
- Estiu o hivern? Estiu
- Èxit o continuar en l'anonimat? Continuar en l'anonimat
- Calor o fred? Calor
- Parlar o callar? Callar
- Silenci o soroll? Silenci
- Cocacola o fanta? Cocacola
- Amor o amistat? Amistat

Elisabet Pérez Pascual
Iara Houghton Villoldo

"Institufrenia, i tu què?" (curs 2001/2002)