Per Nadal, neules i torrons

En Joan Biboles es construeix una màquina per fer-se les neules

Arenys de Mar / 26-12-09 4:35 / Isabel Artero

Les neules i els torrons són uns dels elements detacats de la rica gastronomia nadalenca. L'elaboració a casa dels plats propis d'aquestes dates i la compra de productes artesanals, com les neules i els torrons, són aspectes que es valoren a le taules de Nadal. Aquesta dies hi ha hagut una interessant mostra a la Plaça del Mercat d'Arenys de Mar de com s'elaboren els torrons i les neules, aquestes darreres amb la sorpresa d'anar acompanyades d'una màquina per elaborar-les.

La Pastisseria Marfil va fer, en el marc de les sessions de la Cuina al Mercat, una demostració d'elaboració de neules i torrons. Els assistents van poder seguir pas a pas el procés d'elaboració del torró de gema o d'ou cremat, des de la barreja de l'ametlla i el sucre fins al procés de cremar el sucre, característic d'aquest tipus de torró. Al final tothom que havia seguit el procés va poder fer-ne un tastet.


La sessió culinària es va complementar amb l'elaboració de neules. El pastisser de la Pastisseria Marfil fa elaborar-ne prop d'un centenar però va fer-ho amb un neuler que no és la seva eina pròpia de treball sinó un giny dissenyat i construït per l'arenyenc Joan Biboles. El neuler va mostrar-se molt eficient i el pastisser si va adaptar molt fàcilment. Arenys.Org ha enregistrat aquest vídeo, on el mateix Joan Biboles explica com ha construït el neules i es pot veure com es fan les neules.