La Creativitat a la Educació

Les TIC un recurs fabulós per aprendre a entendre

Playa. Dibuix de Cristina
Playa. Dibuix de Cristina
17-3-09 17:43 / arenys.org

Yunus realitza en aquest vídeo una breu exposició sobre la importància de la Creativitat en l'Educació. Segons el premi Nobel (Economia de 2006) l'actual model educatiu restringeix el lliure pensament. Ens atapeeix amb informació. Cal recordar moltes coses. És un sistema obsolet. Sembla que com més memoritzes més intel·ligent ets.

Tanmateix s'observa que en aquests temps no cal memoritzar, cal entendre. A Internet ja trobes tota la Informació. Cal saber com interpretar aquesta informació. La creativitat ha de prevaldre. Aquesta permet a les persones canviar.En això estem, almenys els que compartim les idees que en aquest Bloc s'exposen. A l'Educació hi ha diferents formes de fomentar la creativitat. I sempre sobre una premissa: la de dialogar amb els petits. No se'ls pot tractar com si fossin éssers incapaços d'interpretar. Tot el contrari. Interpreten i s'expressen. De manera diferent segur.
A més les noves tecnologies poden ser un recurs fabulós. I no només perquè a Internet hi hagi un munt de recursos disponibles sinó perquè la interacció que es pot crear entre els nens i els dispositius tàctils d'accés és formidable. En realitat te n'adones que els límits els hi marques tu, més que ells mateixos. Mai et deixen de sorprendre.

D'altra banda existeixen les arts de sempre com la música i la pintura. Cal fomentar-les atès que et permeten expressar-te amb llibertat. Prenguem com a exemple aquesta pintura realitzada per una nena de tres anys i mig. Representa el mar, les onades, les diferents fases del sol ... i no ha tingut cap formació concreta. Només ha disposat del material necessari i d'un entorn favorable a aquest tipus d'activitats.

Crec que tant el que expressa Yunus en el vídeo com la pintura de la Cristina, són exemples suficients per, com a poc, fer-nos reflexionar. La creativitat és un element cultural que va més enllà dels Pressupostos Generals de l'Estat, ja que comença en cada un de nosaltres i s'expandeix al conjunt de la Societat. I com gairebé tot s'origina en l'Educació. Tanmateix no es tracta tant d'ensenyar a ... sinó de no posar barreres a ... Aconseguir-ho és a les nostres mans.

Traducció de l'apunt publicat a: Nos estamos conectando…
Yunus defiende la Creatividad en la Educación.

Muhammad Yunus a la Viquipèdia.


Tags: educació