Musiquetes per cantar i compartir

S'han presentat en diversos certàmens internacionals sobre societat de la infomació

Urbans Labs
Urbans Labs '08 al Citilab-Cornellà
5-11-08 11:46 / Isabel Artero

Arenys.Org amb l'associació Amics de la Bressola segueixen treballant en noves propostes a partir del del CD "Musiquetes per la Bressola". Els primers resultats d'aquests mesos de treball i les noves propostes que han aparegut s'han presentat aquestes darreres setmanes a la Conferència Internacional de Programari Lliure de Màlaga i a les jornades UrbanLabs'08.El projecte que neix rebuscant en les arrels de la música popular i s'orienta a un públic infantil però obert a propostes per a totes les edats ha trobat a Internet un gran espai de difusió i de noves propostes.

Musiquetes té el seu punt de partida a l'edició del CD "Musiquetes per la Bressola", produït per a difondre l'activitat de les escoles nordcatalanes. Les 22 cançons del projecte, que els músics van llicenciar sota Creative Commons, són el punt de partida d'un projecte de música infantil que, ja en els seus inicis, es va plantejar que no quedés només en l'edició esporàdica d'un CD.

Musiquetes.Cat és la plataforma d'un projecte de telemàtica educativa que busca la implicació de tota la comunitat escolar dels diversos territoris de parla catalana. Les llicències obertes (CC) han permès que comencés a créixer i expandir-se una comunitat digital que crea i comparteix els continguts que se li ofereixen. Les possibilitats que s'obren a partir d'aquest fet són molt àmplies i, Musiquetes ha començat a experimentar-ho. Tot el projecte es converteix en una potent eina pedagògica sobre la música i la cultura popular que està permetent actualitzar i revaloritzar les cançons.

La primera campanya de difusió va estar acompanyada de l'edició de 68.000 CD que es van repartir, durant la primavera de 2008, en revistes musicals i infantils. Des del març fins l'octubre s'han descarregat més de 80.000 cançons des del web del projecte. A finals del curs escolar passat ja van aparèixer les primeres creacions i publicacions de nous continguts. I el web ja no només és un espai de descàrrega sinó que comença a compartir tot tipus de creacions.

Les darreres setmanes s'ha presentat musiquetes.cat a diferents certàmens dedicats a temes de societat de la informació. A principis d'octubre es va fer una presentació breu a les jornades Urban Labs'08, que es van fer al Citilab-Cornellà, i tenien com eix principal presentar, compartir i fins i tot crear projectes d'acció ciutadana, innovació, comunicació, aprenentatge, que destaquen por tenir un component social i tecnològic. Oriol Ferran va fer aquesta presentació. També s'ha presentat musiquetes.cat en una taula de projectes educatius a l'OSCW'08 que es va celebrar a Málaga, i on musiquetes.cat va ser un dels projectes presentats com exemple de treball amb llicències lliures (Creative Commons).

L'eclosió del projecte tindrà lloc durant el curs 2008-2009. Fins ara s'ha fet una intensa i àmplia difusió i les cançons ja són conegudes i els col·lectius docents ja saben com treballar amb elles. Alguns grups musicals han anunciat la seva voluntat d'afegir noves cançons o de fer versions dels temes publicats i es planteja la possibilitat de fer una nova edició del CD. Multitud d'idees i propostes que neixen, creixen i es comparteixen des de Musiquetes.cat. Us convidem a participar-hi!